فهرست مطالب

مطالعات تجربی حسابداری مالی - پیاپی 49 (بهار 1395)

فصلنامه مطالعات تجربی حسابداری مالی
پیاپی 49 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد نمازی، فهیمه ابراهیمی صفحات 1-28
    هدف این پژوهش مدل بندی عوامل موثر بر قصد گزارش داخلی موارد تقلب در اقلام مالی توسط حسابداران و اولویت بندی آنها است. بدین منظور، تاثیر عوامل عدالت سازمانی، نگرش در مورد گزارشگری، هزینه شخصی گزارشگری، ویژگی شخصیتی فعال، دینداری و شدت اخلاقی مورد بررسی قرار گرفته است. این پژوهش، از نوع پژوهش های پیمایشی است و جامعه آماری پژوهش را کارکنان حسابداری (شامل مدیران مالی، مدیران میانی و کلیه کارکنان زیر مجموعه آنها در نمودار سازمانی) شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال 1394 تشکیل می دهند. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها با استفاده از رگرسیون حداقل مربعات معمولی بیانگر این است که متغیرهای عدالت سازمانی، نگرش در مورد گزارشگری، ویژگی شخصیتی فعال، دینداری و شدت اخلاقی دارای تاثیر مثبت و معناداری بر قصد گزارش داخلی موارد تقلب هستند، در حالی که تاثیر متغیر هزینه شخصی گزارشگری معنادار نیست. مدل برآوردی پژوهش نیز حاکی از آن است که عدالت سازمانی، شدت اخلاقی و پس از آن نگرش در مورد گزارشگری دارای بیشترین تاثیر بر قصد گزارش موارد تقلب در اقلام مالی است. نتایج حاصل از این پژوهش نیز بیانگر این است که تئوری عدالت سازمانی دارای این پتانسیل است که در پیاده سازی مکانیزم های اثربخش گزارش موارد تقلب مشارکت داشته باشد. همچنین به منظور افزایش اثربخشی مکانیزم هایی که با هدف ترویج گزارش موارد تقلب اجرا می شوند، توجه به راهکارهایی مانند اجرای برنامه های آموزشی اخلاق و برنامه های فرهنگی و دینی که می توانند تاثیر مثبتی بر دینداری و نگرش بگذارند، حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: گزارش داخلی موارد تقلب، عدالت سازمانی، ویژگی شخصیتی فعال، دینداری، شدت اخلاقی، حسابداران
  • بیتا مشایخی، امیرحسین حسین پور صفحات 29-52
    بیشتر پژوهشهای مدیریت سود که در ایران صورت گرفته، بر روی اقلام تعهدی غیرعادی تمرکز داشته است. این در حالی است که مدیریت سود از دو طریق اقلام تعهدی و فعالیت های واقعی صورت می گیرد و این دو مدیریت سود مکمل یکدیگر هستند (سانجایا و ساراگیه، 2012 ). از آنجایی که طبق پژوهش جونز و همکاران ( 2008 )، اقلام تعهدی در نهایت منجر به تقلب می شود، تا کنون پژوهشی از بابت ارتباط بین دو مدیریت سود تعهدی و واقعی در شرکتهای مشکوک به تقلب صورت نگرفته است. لذا در این پژوهش به بررسی ارتباط این دو مدیریت سود در شرکت های مشکوک به تقلب بورسی ایرانی پرداخته شده است. به منظور تجزیه و تحلیل این ارتباط از روش تحلیل پانلی استفاده شده است. در جهت تجزیه و تحلیل مذکور از اطلاعات 107 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار که مشکوک به تقلب می باشند، در دوره 1387 ، استفاده شده است. یافته ها حاکی از این است که مدیریت سود واقعی بر مدیریت - زمانی 1392 سود تعهدی در شرکتهای بورسی مشکوک به تقلب، در سطح اطمینان 95 درصد، تاثیر منفی و معنی داری دارد. در نتیجه، پژوهشگران، استانداردگذاران و حسابرسان بایستی به هر دو مدیریت سود تعهدی و واقعی در شرکت های مشکوک به تقلب توجه لازم داشته باشند. همچنین بایستی کیفیت حسابرسی در شرکتهای مشکوک به تقلب بورسی ایرانی تقویت شود.
    کلیدواژگان: مدیریت سود تعهدی، مدیریت سود واقعی، تقلب، اعضای موظف، نوع حسابرس
  • محمدحسن ابراهیمی سروعلیا، جواد جهانشاهی صفحات 53-81
    تصمیمات سرمایه گذارن در بازار سرمایه، تحت تاثیر ترکیبی از اطلاعات مالی و غیر مالی است. اما گزارشهایی که شرکتها در بازار سرمایه منتشر می کنند، اغلب شامل ابعاد مالی است و کمتر اطلاعاتی راجع به اقلام نامشهود دربر می گیرد، بنابراین علاوه بر اطلاعات مالی رایج، سرمایه گذاران به اطلاعات بیشتری در مورد عوامل نامشهودی که بر قیمت سهام موثر است، نیاز دارند. سرمای ه فکر ی یک ی از آن عوامل نامشهود است. از این رو، هدف پژوهش بررسی رابطه سرمایه فکری و متغیر های اثرگذار بر روی تصمیمات سرمایه گذاران شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل 140 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1388 تا 1392 است. در این پژوهش برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل رگرسیونی با داده های تابلویی استفاده شده است. همچنین از متغیرهای اندازه شرکت و نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام به عنوان متغیرهای کنترلی استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که بین سرمایه فکری و سود هر سهم، همچنین بین سرمایه فکری و ریسک سیستماتیک هر سهم رابطه مثبت و معنادار و بین سرمایه فکری و نسبت قیمت به سود هر سهم رابطه منفی و معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سود هر سهم، نسبت قیمت به سود، ریسک سیستماتیک هر سهم
  • فاطمه مهرورز، محمد مرفوع صفحات 83-111
    تحقیق حاضر، به تبیین رابطه بین قابلیت مقایسه صورتهای مالی با آگاهیبخشی قیمت سهام در خصوص سودهای آتی و همچنین نقش قابلیت مقایسه صورتهای مالی در انعکاس اطلاعات سودهای آتی خاص شرکت و اطلاعات سودهای آتی مربوط به صنعت در قیمت سهام دوره جاری میپردازد. قلمرو زمانی این تحقیق برای دوره 4 ساله از ابتدای سال 86 لغایت پایان سال 89 بوده و نمونه تحقیق شامل 85 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میباشد. البته از داده های سالهای 83 تا 86 و 90 تا 92 نیز برای محاسبه برخی متغیرهای تحقیق استفاده شده است. در این تحقیق، برای تحلیلهای آماری از رگرسیونهای چند متغیره استفاده شده است. از چهار متغیر اندازه، رشد، نوسانات سود و زیانده بودن شرکت به عنوان متغیرهای کنترلی استفاده شده است. بر اساس یافته های تحقیق، بین قابلیت مقایسه صورتهای مالی و آگاهیبخشی قیمت سهام رابطه مثبت وجود ندارد و قابلیت مقایسه صورتهای مالی به انعکاس اطلاعات سودهای آتی مربوط به صنعت و انعکاس اطلاعات سودهای آتی خاص شرکت در قیمت سهام دوره جاری کمک نمیکند.
    کلیدواژگان: قابلیت مقایسه، آگاهی بخشی قیمت، ضریب واکنش سودهای آتی، سود خاص شرکت
  • محمد مهدی نادری نورعینی، فرشته هاشم نیا صفحات 111-139
    تحقیق حاضر با تفکیک متغیرهای حسابداری به متغیرهای مبتنی بر ارزش و متغیرهای متداول حسابداری، محتوای افزاینده اطلاعاتی متغیرهای مبتنی بر ارزش را نسبت به متغیرهای متداول حسابداری مورد مقایسه قرار می دهد. پرسش اصلی این تحقیق آن است که آیا متغیرهای مبتنی بر ارزش نسبت به متغیرهای متداول حسابداری دارای محتوای افزاینده اطلاعاتی در تبیین بازده سهام هستند یا خیر؟ متغیرهای متداول حسابداری مورد استفاده در این تحقیق عبارتند از: سود حسابداری، بازده دارایی ها، بازده حقوق صاحبان سهام، سود هر سهم و جریان نقد عملیاتی و متغیرهای مبتنی بر ارزش، ارزش افزوده اقتصادی، ارزش افزوده اقتصادی پالایش شده و ارزش افزوده سهامدار می باشند. جامعه آماری تحقیق کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. با توجه به معیارهای مورد نظر جهت نمونه گیری، تعداد 128 شرکت به عنوان نمونه انتخاب و طی سال های 1384 تا 1393 مورد بررسی قرار گرفته است. شایان ذکر است به منظور آزمون فرضیه های تحقیق و برآورد ضرایب از روش تجزیه و تحلیل پنل با بکارگیری نرم افزار ای ویوز استفاده شده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان می دهد ارزش افزوده اقتصادی و ارزش افزوده اقتصادی پالایش شده دارای محتوای افزاینده اطلاعاتی هستند.
    کلیدواژگان: محتوای افزاینده اطلاعاتی، متغیرهای مبتنی بر ارزش و متغیرهای متداول حسابداری
  • حمید محمود آبادی، زینب زمانی صفحات 141-170
    یکی از جنبه های موثر بر عملکرد شرکت ها، میزان ریسک پذیری آن ها است. این پژوهش به بررسی رابطه بین سازوکارهای راهبری شرکتی، ریسک پذیر ی شرکت، عملکر د مال ی و هم چنین اثر سازوکارهای راهبری شرکتی بر رابطه بین ریسک پذیری و عملکرد مالی می پردازد. برای این منظور داده های مربوط به 101 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای سال های 1384 الی 1391 جمع آوری و به روش همبستگی و با استفاده از رگرسیون خطی مورد بررسی قرار گرفت. یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که میزان ریسک پذیری شرکت ها رابطه مثبت و معناداری با عملکرد مالی آن ها دارد. همچنین درصد اعضای مستقل هیات مدیره، اثر منفی و معناداری بر میزان ریسک پذیری شرکت دارد؛ ولی درصد مالکیت سهامداران نهادی و تعداد اعضای هیات مدیره با میزان ریسک پذیری رابطه معناداری ندارند. در رابطه با اثر ساختار هیات مدیره و مالکیت نهادی بر رابطه بین ریسک پذیری و عملکرد مالی، یافته ها نشان داد که استقلال هیات مدیره، اندازه هیات مدیره و درصد مالکیت سهامداران نهادی بر رابطه بین ریسک پذیری و عملکرد مالی اثر مثبتی دارند و این رابطه را تقویت می کنند.
    کلیدواژگان: سهامداران نهادی، ساختار هیات مدیره، ریسک پذیری شرکت، عملکرد مالی
  • سید احمد خلیفه سلطانی، سیمین خواجوی صفحات 171-189
    بر اساس نظریه سلسله مراتبی، شرکت ها هنگام نیاز به منابع، معمولا سرمایه را به دلیل عدم تقارن اطلاعاتی، هزینه بر دانسته و بر بدهی اتکا می کنند. مخاطرات اخلاقی نوعی از عدم تقارن اطلاعاتی به شمار می رود و بر همین اساس نیز انتظار می رود با ساختار سرمایه ارتباط داشته باشد. هدف پژوهش جاری بررسی تاثیر مخاطرات اخلاقی بر ساختار سرمایه است . برای این منظور، نمونه ای مشتمل بر 132 شرکت ازشرکتهای 1385 انتخاب گردید. فرضیه تحقیق با - پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1391 استفاده از مدل معادلات ساختاری آزمون گردید. نتایج پژوهش نشان می دهد مخاطرات اخلاقی بر ساختار سرمایه تاثیر منفی معنی دار دارد و متغیرهای کنترلی، تاثیر منفی مخاطرات اخلاقی بر ساختار سرمایه را تعدیل می کنند.
    کلیدواژگان: عدم تقارن اطلاعاتی، مخاطرات اخلاقی، ساختار سرمایه، مدل معادلات ساختاری
|
  • M. Namazi, F. Ebrahimi Pages 1-28
    The present research is aimed at modeling and prioritizing effective factors in the intention of internal reporting of frauds in the financial items by accountants. For this purpose, the effect of organizational justice, attitude towards whistle-blowing, personal cost of reporting, proactive personality traits, religiosity, and moral intensity are studied. The research is based on a survey research, and the statistical population of the study is the accountants of the companies listed in Tehran Stock Exchange in 2015. The results of testing the hypotheses were obtained by exerting ordinary least squares regression, and they indicate that such variables as organizational justice, attitude towards whistle-blowing, religiosity and moral intensity posit positive and significant effect on the intention of reporting fraud in the financial items. The results also show that the theory of organizational justice has the potential to be used in implementation of effective mechanisms of whistle-blowing. In addition, in order to increase the effectiveness of mechanisms implemented with the aim of promoting whistle-blowing, it is of importance to pay attention to solutions such as execution of educational moral programs and cultural and religious plans, which would have a positive effect on religiosity and attitude.
    Keywords: Internal whistle, blowing, Organizational justice, Proactive personality trait, Religiosity, Moral intensity, Accountants
  • B. Mashayekhi, A. H. Hosseinpour Pages 29-52
    Most of earnings management researches in Iran focus on abnormal accruals. Whereas accruals and real activities result in earnings management, which are complementary (Sanjaya and Saragih, 2012). According to various studies, accruals eventually lead to fraud (Jones et al, 2008). So far no research studied the relationship between accrual earnings management and real earnings management in companies suspected to fraud. So, in this study, the relationship between accrual earnings management and real Earnings management in companies suspected to fraud are discussed. In this analysis, panel data is used. For hypothesis testing, the data of 107 listed companies on Tehran Stock Exchange, which are suspected to fraud, for the period of 1392- 1387 (Solar Calendar), has been used. Results of the analysis indicate that real earnings management on accrual earnings management in companies suspected to fraud, at 95 percent confidence level, have negative and significant correlation. As a result, researchers, standard settings and auditors should pay attention to both real earnings management and accrual earnings management in fraud suspected companies. Audit quality should also be strengthened in the Iranian suspected of fraud listed companies
    Keywords: Accrual earnings management, Real earnings management, Fraud, Inside director, Type of auditor
  • M. H. Ebrahimi Sarveolia, J. Jahanshahi Pages 53-81
    In capital market, Investors, decision process is affected by a combination of financial and nonfinancial information, but the information that companies disclose to capital market, focusses on financial aspects and includes less information about intangible items. Thus, in addition to financial information, investors need more information about the intangible factors that affect stock prices. Intellectual capital is one of those intangible factors. Therefore, this study examines the impact of intellectual capital on decision making process of investors of firms listed in Tehran Stock Exchange. The statistical population of the research is 140 comprised of listed companies in Tehran Stock Exchange and the research period is the years during 2009 to 2013. In this research, for data analysis, panel data has been used. Also, control variables are the size of the company and the ratio of market value to book value of equity. The results showed that there is positive significant relationship between intellectual capital and both EPS and β, and negative significant relationship between the intellectual capital and P/E.
    Keywords: intellectual capital, Earning per share, Price to earnings ratio, Systematic risk
  • F. Mehrvarz, M. Marfou Pages 83-111
    The present research deals with explaining the relationship between financial statements comparability and the stock price in formativeness regarding the future earnings as well as explaining the role of the financial statements comparability in reflecting the firm’s specific future earnings data and reflecting the future earnings data relevant to the industry in the stock price of the current period. The time period of this research for the 4-year has been considered from the beginning of 1386 till the end of 1389. However, data from 1383 to 1386 and 1390 to 1392 is also used to calculate some variables. The research sample consists of 85 listed firms in Tehran Stock Exchange. The multivariate regressions have been used for the statistical analysis. Four control variables-size, growth, loss and earnings volatility-have been used. According to the accomplished tests there is no positive relation between the financial statements comparability and the stock price in formativeness. The financial statements comparability does not contribute in reflecting the future earnings data relevant to the industry and reflecting the firm’s specific future earnings data in the stock price of the current period.
    Keywords: Comparability, Price in formativeness, Future earnings response coefficient, Firm's specific earning
  • M. M. Naderi Nooreyni, F. Hashemnia Pages 111-139
    The purpose of this paper is to investigate the explanatory power of value-based performance measurement models, compared with traditional accounting performance measures, in explaining stock market return in Tehran Stock Exchange. The paper employs incremental information content approach to examine which performance measure best explains stock market return. Traditional accounting variables used in this research are: Earning before tax, Return on assets, Return on equity, Earning per Share and Operating cash flow and value based variables are economic value added, Refined economic value added and Shareholder value added. The population of this research is all listed companies firms in Tehran Stock Exchange and 128 firms are selected as the sample which is examined over the years 1384 to 1393. We used panel data for testing hypothesis and also Views software. The results indicate EVA & REVA have incremental information content in comparison with traditional accounting variables.
    Keywords: Incremental information content, Value based accounting variables, Traditional accounting variables
  • H. Mahmoodabadi, Z. Zamani Pages 141-170
    Corporate risk taking is important perspective related to performance. This paper is investigating the relationship between corporate risk taking and financial performance along with checking for the impact of corporate governance mechanism on risk and performance linkage. To achieve the mentioned goal 101 companies listed on Tehran Stock Exchange over the period of 2005 to 2012 (including 808 firm- years) were examined through correlation test and using the liner regression model. Result show corporate risk taking have significant positive relationship with financial performance. In addition, board independence have significant negative relationship with corporate risk taking; while association of Institutional investor and board size and corporate risk taking is not significant. Findings also show that board independence, board size and institutional investor have direct significant impact on the relationship between corporate risk taking and financial performance.
    Keywords: Institutional ownership, Board structure, Corporate risk taking, Financial performance
  • S. A. Khalifeh Soltani, S. Khajavi Pages 171-189
    On the basis of Pecking Order Theory, when firms need resources they usually rely on debts since capital is considered expensive due to information asymmetry. Moral hazard is a kind of information asymmetry; therefore, it is expected that it has relationship with capital structure. The purpose of this study is to investigate the impact of moral hazard on capital structure. In order to conduct the research 132 firms were selected from listed firms in Tehran Stock Exchange between years 2006_2012.research hypothesis was tested using structural equation model. The results show that moral hazard has significant negative impact on capital structure, and the negative effect of moral hazard on capital structure is moderated by control variables.
    Keywords: Information asymmetry, Moral hazard, Capital structure, Structural equation model